Sosyal Medya

Güncel

'Komisyonun tavsiyesinden ‘vizeler kalktı’ anlamı çıkmaz'

Avrupa Komisyonu’nun kısa süreli vizelerin kaldırılması yönündeki tavsiyesini değerlendiren DEİK Başkanı Vardan, “Vizelerin kalktığı anlamına gelmez” dedi. Yine de kararın Türkiye açısından olumlu olduğunu ifade eden Vardan, vize muafiyetine en fazla iş dünyasının sevineceğini vurguladı.



Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) BaÅŸkanı Ömer Cihad Vardan, Avrupa Komisyonu’nun Türk vatandaÅŸları için kısa süreli vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararının “vizelerin kalktığı anlamına gelmediÄŸi” uyarısı yaptı.

Avrupa BirliÄŸi Komisyonu vizesiz seyahat yol haritasına iliÅŸkin üçüncü ve son raporunu yayımladı ve tavsiye kararını açıkladı. Ancak Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) BaÅŸkanı Ömer Cihad Vardan’a göre, Türkiye açısından karar “olumlu” olsa da, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyleri’nin olumlu görüşleri alınmadan, Türkiye’nin vize muafiyeti uygulamaya geçemeyecek. DEÄ°K BaÅŸkanı Vardan, yaptığı yazılı açıklamada, “Rapor ile Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin yol haritasında belirtilen 72 kriterin çok büyük bölümünü karşıladığına ikna olduÄŸunu beyan etmiÅŸ oldu” diye açıkladı.

 

5 KRÄ°TER DAHA VAR

Ancak Vardan’a göre, komisyonun Türkiye’nin 72 kriterden, 67’sini yerine getirdiÄŸi ve 5 kriterin hızla yerine getirilmesi gerektiÄŸi yönündeki açıklaması, önem taşıyor. Vardan, söz konusu 5 kriterin “kiÅŸisel verilerin korunması, yolsuzlukla mücadele, tüm üye ülkeler ile adli meselelerde etkin iÅŸbirliÄŸi, terörle mücadele kapsamında Türkiye’deki ‘terör’ tanımının AB ile uyumlu hale getirilmesi” gibi konuları kapsadığını ifade etti. Ayrıca Vardan, ek süre tanınan bir diÄŸer kriterin ise baÅŸlı başına geri kabul mekanizması ile ilgili olduÄŸunu sözlerine ekledi. Vize konusunda en fazla sıkıntı yaÅŸayan kesimin iÅŸ dünyası olduÄŸunu vurgulayan Vardan, vize muafiyetinden en fazla mutlu olacak ve yarar saÄŸlayacakların da bu kesim olduÄŸunu ifade etti. Forum Ä°stanbul 2016 kapsamında düzenlenen “Küresel Denge Arayışları-Küresel Trendler” paneline katılan Avrupa Komisyonu eski BaÅŸkan Yardımcısı Günter Verheugen de, Türkiye’ye vizelerin kaldırılmasına iliÅŸin deÄŸerlendirmelerde bulundu. Vizelerin kaldırılacağına dair bir söz verildiÄŸini ve Türkiye devletinin güçlü bir pozisyonu ve duruÅŸu olması gerektiÄŸini ifade eden Verheugen, “Devlet, hükümet ve tüm Türk halkı Angela Merkel’in sözünü tutmasını bekledikleri mesajını çok net vermeliler” dedi.

YAKLAŞIM ÖNEMLİ

KonuÅŸmasında Merkel’i, Türkiye’nin AB üyelik katılım sürecini yavaÅŸlatmakla suçlayan Verheugen katılım müzakerelerinin hızlandırılması konusunda da, AB tarafından çok ciddi ve net bir siyasi taahhüt olması gerektiÄŸini vurguladı. AB’de ‘Türkiye’ye ihtiyacımız var ve aramızda istiyoruz’ yaklaşımı olması gerektiÄŸini belirten Verheugen, “Türkiye AB’nin bir parçası olmayı hak ediyor. Türkiye’nin olmadığı güçlü bir Avrupa’dan bahsedemeyiz” diye konuÅŸtu.

kaynak: KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.